ZOEKEN

Nen3140 keuringen

Werkgever

Voor iedere werkgever is het keuren van elektrische arbeidsmiddelen volgens de norm NEN 3140 een wettelijke verplichting. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om “veilige arbeidsmiddelen” beschikbaar te stellen aan de werknemer. De Arbowet stelt dat de werkgever verantwoordelijk is voor derden zoals uitzendkrachten en onderaannemers. Als er personeel op regiebasis ingehuurd wordt, dan heeft de werkgever over deze mensen dezelfde zorgplicht voor veiligheid als voor eigen personeel.

Verhuurbedrijven

Ook verhuurbedrijven hebben de wettelijke verplichting de arbeidsmiddelen die verhuurd worden te laten keuren volgens de norm NEN 3140. Bij gehuurd materieel is en blijft de werkgever een zorgplicht houden. Dit geldt ook als de machine geleased is. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige situatie, dit kan hij regelen via de verhuurder, deze is dan civielrechtelijk aansprakelijk bij eventuele ongevallen. Onverlet blijft dat de werkgever strafrechtelijk aansprakelijk is bij ongevallen.

Éénmanszaak, zelfstandige, of ZZP’er

Als eenmanszaak, zelfstandige, of ZZP’er bent u in principe niet verplicht uw elektrische arbeidsmiddelen te laten keuren. Voorwaarde hierbij is dat alleen u en niemand anders de elektrische arbeidsmiddelen mag bedienen!! Het keuren van de arbeidsmiddelen is overigens wel aan te raden aangezien sommige opdrachtgevers eisen dat uw materieel volgens de NEN 3140 goedgekeurd is.

Wat moet er gekeurd zijn?

De NEN 3140 beschrijft dat alle elektrisch aangedreven machines, apparaten of toestellen, die door de aard van constructie of het gebruik een elektrisch gevaar kunnen opleveren. Enige voorbeelden van (elektrische) arbeidsmiddelen die voor periodieke inspectie in aanmerking komen zijn volgens NEN 3140:

  • Elektrische handgereedschappen;
  • Verplaatsbare elektrische werktuigen;
  • Handlampen en andere verplaatsbare lampen;
  • Verplaatsbare stroom verbruikende toestellen, zoals koelkasten, koffiezetters,laboratoriumapparatuur, computers, printers, stofzuigers, etc.;
  • Verplaatsbare elektrische meetinstrumenten;
  • Verplaatsbare schakel- en verdeelinrichtingen, zoals bouwkasten, met inbegrip van geïntegreerdeaardlekschakelaars en beschermingstransformatoren;
  • Verplaatsbare leidingen, zoals verlengsnoeren en haspels.Oftewel: alle materieel waar een stekker aan is gemonteerd.
  • Let wel: Ook bij vast opgestelde en apparatuur aangesloten op het lichtnet is de keuringsplicht van toepassing.

Nieuwsgierig geworden?

Vraag vrijblijvend informatie en/of een gesprek aan.

Back to Top